Wednesday, September 10, 2014

Udtalelser vedrørende lukningen af DRUO

Herunder et udpluk af kommentarer, udtalelser og bemærkninger der vedrører lukningen af DR Underholdningsorkesteret. 
Disse er taget fra Facebook opdatereringer, blogindlæg, kommentarer og lignende og fremstår uredigeret og i tilfældig rækkefølge.

Skriv til jn@jespernordin.dk hvis du har links til relevante udtalelser som bør inkluderes i denne dokumentation.

Se desuden denne ressource-samling vedrørende lukningen af DRUO 

___


Maria Rørbye Rønn, Generaldirektør i DR (via bt.dk chat)

[...] jeg er enig i at det er et tab, at Orkesteret bliver lukket...Og jeg har stor forståelse for den sorg og vrede som musikere og artister giver udtryk for. Men når man vælger fra politisk hold, at skære i DRs rammer, og stille nye krav, så har det desværre konsekvenser. Også for kulturenTine Smedegaard Andersen, kulturdirektør; DR (via Politiken.dk)

Vi skal skabe kultur. Ligesom Det Kongelige Teater skal levere teater, ballet og opera, skal vi levere levende og klassisk musik på højeste niveau, og det gør vi med blandt andet store resultater i Koncerthuset. Den klassiske musik kan ikke leve på markedsvilkår, men er en vigtig del af vores kulturarv.


Michael Christiansen, formand for DR's bestyrelse

DR's bestyrelse har i dag drøftet situationen om beslutningen om nedlæggelse af DR UnderholdningsOrkestret og gennemførelsen af en ny musikplan. Bestyrelsen besluttede at afvente kulturministerens udspil til ny public service-kontrakt mellem regeringen og DR. I perioden indtil da vil DR i ønsket omfang fortsat bidrage til belysning af baggrunden for og effekten af de trufne beslutninger, herunder om DR's nye musikplan« (Politiken 14/9)


Adam Fischer, Chefdirigent for DRUO

Statement from Adam Fischer
Chief conductor, The Danish National Chamber Orchestra
Like most of those affected I have only now heard of the plans to close down the Danish National Chamber Orchestra. Right now I am in a state of shock; I can hardly believe that this is true, nor can I envisage an artistic future without the orchestra. I have been working with the musicians for 17 years. We have succeeded in developing an internationally unique and characteristic musical style admired – and rightly so – all over the world.

And at the very time when our work is beginning to bear fruit, when the orchestra is getting invitations from important music centres worldwide, all is in ruins – I would have sworn this was impossible. To destroy is easy; to build up and restore the lost confidence is many times harder. We do not all have 17 more years to begin all over again. I certainly do not.

Over the past few years I have seen constantly enthusiastic audiences in Copenhagen. And I'd like to think that sometimes during the concerts we have created some truly life-affirming moments. I know that the orchestra costs money. But I would like to believe that the moments of joy that the musicians of the Danish National Chamber Orchestra give their audiences are more valuable. Anyone who has ears to hear will know what I mean.
I appeal to all those who have taken pleasure in our concerts, who have delighted in experiencing Beethoven and Mozart, to think about how the orchestra can be saved.

Adam Fischer
September 10th, 2014Musikerne i DRSO (Danmarks Radios Symfoniorkester)

Støtteerklæring
Mandag morgen d. 8. september modtog vi beskeden om, at DR skal spare penge og derfor har besluttet at nedlægge ca. 200 stillinger og lukke DR UnderholdningsOrkestret!
I DR SymfoniOrkestret er vi chokerede og lamslåede .
Det er rystende at forestille sig, at om 3 måneder findes DRUO ikke mere. Ganske enkelt ubærligt at tænke på!
Med et politisk vedtaget medieforlig bliver dansk musikliv amputeret per 1/1 2015. Dansk kultur bliver fattigere. Den danske befolkning bliver fattigere.
Som public-service station har DR en mangfoldighed, der er enestående. Ikke mindst takket være de mange forskellige ensembler i DR Koncerthuset, er der mulighed for stor fleksibilitet i programlægningen. Man kan lave egenproducerede udsendelser med varieret musikalsk indhold.
For os er DR UnderholdningsOrkestret en stor og markant del af det indhold. Og netop indhold er det, der gør DR unikt.
Det er vi stolte af og det er vores højeste ønske at det må forblive sådan.
Musikerne i DR SymfoniOrkestretDR KoncertKoret

Støtteerklæring
I DR’s professionelle kor beklager vi voldsomt nedlæggelsen af DR Underholdningsorkestret.
Familien af DR’s ensembler har til opgave at bevare og udvikle den klassiske musik. Med tabet af Underholdningsorkestret uddør et betydningsfuldt familiemedlem – og dermed en vigtig del af den danske kulturarv.
Danmark vil mangle et orkester, som når ud til det brede publikum og som bygger bro mellem kunstarterne. Et orkester, som i særdeleshed er eksperter i at åbne dørene til den klassiske musik.
DR’s professionelle kor mister en helt enestående samarbejdspartner indenfor både kammermusik, barokmusik, klassik samt til de mere alternative projekter. Gennem orkestret har korene tillige fået muligheden for at nå et meget større og anderledes publikum.
Et orkester som DRUO kommer ikke igen. Det bliver ikke det samme – det bliver ikke lige så godt.
Vi håber og appellerer til at orkestret må reddes.
DR VokalEnsemblet og DR KoncertKoret


Musikerne i Det Kongelige Kapel

Vi musikere I Det Kgl Kapel er bestyrtede over DR ledelsens planer om nedlægge DR Underholdningsorkestret. Orkestret har i mange år, sammen med chefdirigent Ádám Fischer, specielt i det wienerklassiske repertoire leveret friske og provokerende tolkninger, som har givet genlyd internationalt og inspireret mange kolleger i musiklivet. Også i Det Kongelige Kapel har DR Underholningsorkestrets tilgang til Mozart, Beethoven og Haydn sat sine spor. Samtidig er DR Underholdknngsorkestret med deres forankring i populærmusikken det orkester i Danmark som når ud til det bredeste publikum. Orkestret er i kraft af dets kvalitet og alsidighed det fineste eksempel på public service i DR, og en nedlæggelse vil ikke kun være en katastrofe for de berørte musikere og deres publikum, men for hele Danmarks kulturliv.Måtte denne beslutning blive omgjort.
På vegne af Det Kgl. Kapels musikere,
Bestyrelsen for Kapelforeningen

LandsdelsorkesterMusikernes Fællesråd

Støtteerklæring
LandsdelsorkesterMusikernes Fællesråd følger med stor bekymring den aktuelle situation i DR.
I begyndelsen af denne uge meddelte DR, at DR Underholdningsorkestret skal nedlægges, som følge af besparelse i forbindelse med det nye medieforlig.
Med en nedlæggelse af DR UnderholdningsOrkestret påfører DR det danske musikliv et meget alvorligt tab.
DRUO har med sin særegne profil stor betydning som kulturformidler, for vækstlaget og rekrutteringen af fremtidens musikere.
Den klassiske musiks betydning for menneskers selvforståelse og identitet, bør ikke undervurderes - men den er også skrøbelig.
Med nedlæggelsen vil færre mennesker opleve mødet med levende klassisk musik, og den klassiske musik i Danmark vil være blevet mere utilgængelig for den almindelige dansker.
En udvikling der berører alle musikere og orkestre i Danmark i negativ retning.
LMF vil derfor udtrykke sin fulde støtte til DRUO og appellere til DR om at omgøre sin beslutning.

Forsvarets Musikkorps: Bevar DRUO

Så gjorde de det igen – Danmarks Radio (DR). Med et pennestrøg slettede de et stykke dansk musik- og kulturhistorie med nedlæggelsen af DR UnderholdningsOrkestret.
En kulturel deroute, der heldigvis har givet anledning til store protester i såvel Danmark som i resten af verden. Vi – de tre professionelle musikkorps i Danmark - vil gerne tilslutte os protesterne.
Det er ganske enkelt urimeligt, at et velrenommeret, velspillende og alsidigt orkester som DR UnderholdningsOrkestret nu må lade livet, fordi DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn mener, at DR i højere grad skal være til stede på de sociale medier!
Behøver nedlæggelsen af DR UnderholdningsOrkestret være prisen for det?
Vi kunne godt pege på andre områder, hvor der kunne spares betydelig flere penge, end det koster at holde DR UnderholdningsOrkestret kørende.
Bestyrelsesformand Mikael Christiansen sagde, i den pressemeddelelse, der blev udsendt i forbindelse med nedlæggelsen af DR UnderholdningsOrkestret:
”Vi ønsker at omlægge DR's levende musiktilbud, så befolkningen med DR's ensembler også i fremtiden har mulighed for at opleve levende musik af allerhøjeste kvalitet!”
Hvorfor så lukke DR UnderholdningsOrkestret?
Det er jo netop orkestret, der har stået for den allerhøjeste kvalitet og det oven i købet indenfor mange forskellige genrer? Et stykke dansk musik- og kulturarv, der med et pennestrøg bliver sendt på pension – selvom alle andre end DR’s ledelse kan se, at den er helt gal.
”DR UnderholdningsOrkestret repræsenterer en særlig del af den danske sjæl gennem 75 år. Skal alt det virkelig forsvinde? Havde aldrig troet, at ånden ville flyve så lavt i DR. Sørgeligt,” skrev Venstres Jens Rohde i Berlingske Tidende.
Vi kan ikke være mere enige. Hvor er det sørgeligt. Lad os i fællesskab arbejde for, at det ikke kommer til at ske. Lad os vise, at vi kan stå sammen om en sag, der vedkommer os alle – og som alle i hele Danmark har en holdning til.
Bevar UnderholdningsOrkestret! DR skal have bredde og niche, men forsvinder nicherne, står kun bredden tilbage, og den er der jo mange, som har (citat: Per Stig Møller).
Eric Enstrøm, orkesterchef, Livgardens Musikkorps
Thomas Späth, orkesterchef Slesvigske Musikkorps
Henrik Thorngaard, orkesterchef, Prinsens Musikkorps


Musikerne i Berliner Philharmoniker

Berliner Philharmoniker er rystede over DR's beslutning om at nedlægge DR UnderholdningsOrkestret. Det er en skændsel for dansk kulturpolitik at lukke dette orkester, der under Adam Fischers mangeårige og fremragende ledelse har været en enestående del af det danske kulturlandskab. Vi støtter derfor uforbeholdent vores danske kolleger.
Med venlig hilsen, Berliner Philharmonikerne.

Medlemmer af Wiener Philharmonikerne

The Vienna Philharmonic wishes to express with this statement its solidarity with the Danish National Chamber Orchestra.
The shutting down of a musical ensemble always signifies a loss of established culture and musical diversity. Any orchestra, and especially the DNCO, which under the direction of Adam Fischer has become an indispensable component of Danish cultural life, promotes the propagation of musical knowledge and, in addition, strengthens identification with one's own culture.
The Vienna Philharmonic stands behind its Danish colleagues and hopes that in this wonderful country, people will reconsider and do everything possible to keep this orchestra alive!


Musikerne i Oslo Filharmonien

Til ledelsen for DR
Kulturvandalisme!
Vi leser med stor beklagelse og forferdelse, at ledelsen i DR har besluttet å legge ned Underholdningsorkesteret.
Vi har forståelse for utfordringene det er å styre budsjettene i en trang økonomi, men å legge ned Underholdningsorkesteret gjør så stor skade på hele Danmarks kulturarv, at vi vanskelig kan forstå at DRs ledelse er klar over hva den er i ferd med å gjøre.
Det tar mange tiår å bygge opp et symfoniorkester. Det består for det første av hver enkelt musikers ekspertise, som er bygget opp gjennom et langt liv med mange tusen timers øving. All denne ekspertisen skal så settes sammen til et orkester, gjennom møysommelig leting og utsiling. Dernest skal disse musikerne gjennom tusener av timers samspill, danne den unike organisme som utgjør et symfoniorkester.
Underholdningsorkesteret er ikke bare en pool av dyktige musikere, men en slik organisme, som utgjør en viktig del av Danmarks kulturliv.
Ved å legge ned Underholdningsorkesteret rammer dere ikke bare hver enkelt musiker i orkesteret, dere gjør også Danmark til en fattigere kulturnasjon.
Det er ufattelig og tragisk at noe som har blitt møysommelig bygget opp gjennom 75 år, skal kunne tilintetgjøres av en uklok beslutning på et møte for å spare penger.
Vi avslutter derfor med å sitere en god gammel norsk fjellvetsregel:
DET ER INGEN SKAM Å SNU!
Hilsen musikerne i Oslo-Filharmonien

Musikernes Fællesorganisasjon i Norge

Bevar DR UnderholdningOrkesteret!
Musikernes fellesorganisasjon i Norge har med vantro mottatt nyheten om at DR (Dansk Radio) vil legge ned det sagnomsuste UnderholdningsOrkestret fra 1. januar 2015. Orkesteret har oppnådd stor anerkjennelse og popularitet i Norge likesom i Danmark. Vi har registrert at DRs ledelse taler vakkert om å skape et nytt tilbud for å skjerpe profilen. Men det som skinner igjennom, er at her skal lange tradisjoner og et velfungerende orkester ofres og erstattes av noe som mindre og framfor alt billigere. Det har tatt 75 år å bygge opp dette orkestret, som noen nå med et pennestrøk vil rive ned i løpet av få måneder.
Vi har sett denne utviklingen i andre land i Europa, men vi trodde i det minste at våre nordiske allmennkringkastingsselskaper hadde større respekt for sitt publikum og større forståelse for sin plikt til å levere et bredt musikktilbud til hele befolkningen. Både på vegne av oss selv og våre danske kolleger beklager vi denne hodeløse beslutningen av et styre som neppe vet hva de gjør. Vår klare oppfordring er en påminnelse om den viktigste av alle norske fjellvettregler: Snu i tide! For går man for langt så er det for sent å snu.Musikerne i Kringkastingsorkestret

Kringkastingsorkestret (KORK)
Vi i Kringkastingsorkestret (NRK) har i dag oversendt dette brevet til DRs ledelse og styre for å vise vår støtte til musikerne i DR-Underholdingsorkestret:
Kjære DRs ledelse –
kjære danske søsken med den rike kulturhistorie som vi nordmenn beundrer!
Det nordiske publikum og DRs Underholdningsorkester er i våre tanker. Som orkestrets tvilling, NRKs Kringkastingsorkester, ble vi selv - i 2005 - reddet fra nedleggelse av en fremsynt kulturminister. Siden den gang har vi styrket vår innsats og er til fulle blitt "hele landets orkester". Vi møter våre lisensbetalere der de bor – gjennom utstrakt turnévirksomhet, tv-, nett- og radiosendinger, nasjonale seremonier og i daglige møter med grunnskoleelever.
Til høsten skal NRK lansere en ny tv-serie – 10 programmer i beste sendetid - med vårt orkester i hovedrollen: "Da Kork kom til bygda". Det er NRK Kulturavdelingens største egensatsning noensinne. Den viser med humor, alvor og varme orkestrets samspill med musikere og publikum i fem norske bygder.
Vår sjefdirigent, den internasjonalt anerkjente Miguel Harth-Bedoya (bosatt i USA), valgte bort andre smigrende tilbud til fordel for oss. Han så at en lisensfinansiert allmennkringkaster kan gi sitt publikum et enestående musikktilbud gjennom et godt, allsidig og kreativt orkester. Det er fremtiden.
I den kommende tv-serien, som ellers, spiller vi - i likhet med Underholdningsorkestret - klassisk musikk, opera, rock, pop, hiphop, folkemusikk, jazz og disco. I vår tid er de vanntette skott mellom genrene heldigvis borte. Det gjør Underholdningsorkestret til et fremtidsrettet, fiks ferdig gullegg for dere. De representerer høyeste kvalitet innen alle sine uttrykk. En kvalitet som kan sette standard for hele DRs virke.
Musikeres arbeidsplasser er viktige. Langt viktigere er hvilken styrke det danske folk, samfunnsliv og demokrati henter i et levende kulturliv. Det kan ikke måles i penger.
Som kystland kjenner både Danmark og Norge nødvendigheten av broer. Underholdningsorkestret er ikke én bro, men et avansert bro- og veisystem mellom ulike musikalske landskaper, mennesker, tider og tanker. Broer er en investering, ingen ren utgiftspost.
Vi vet hvordan det gikk i eventyret da de slaktet gåsen for å hente ut gulleggene. Vi er trygge på at dere som forvalter kulturarven i H C Andersen, Carl Nielsen og Karen Blixens land, rolig legger slaktekniven ned.
La Underholdningsorkestret fortsatt skinne over Danmark!
Med vennlig hilsen
Musikerne i Kringkastingsorkestret / NRK, v/ tillitsvalgtePia Kjærsgaard, MF/DF

Jeg mener, det er en uanstændighed og en regulær skandale fra Danmarks Radios side, at de vælger at nedlægge netop UnderholdningsOrkestret. De kunne have valgt at nedlægge så meget andet – blandt andet Tv-kanalen DR3. Det er min opfattelse, at UnderholdningsOrkestret fortsat skal være en del af public service-aftalen, og Dansk Folkeparti har meddelt ministeren, at vi ikke ønsker det skrevet ud. (27/10)Søren Bojer, Direktør; Den Obelske Familiefond (via Facebook)

Det er meget trist at læse at DR nu vil nedlægge DRUO. Trist fordi det er et billede på den vej samfundet går i disse år, hvor ikke blot kunstnerisk kvalitet og -kunnen får stadig trangere kår, men hvor faglig professionalisme i det hele taget bliver nedvurderet og nedprioriteret. Se på folkeskolen. Se på hospitalsvæsenet, se på hele det offentlige system.
I anledning af de nye besparelser og omprioriteringer i DR kunne jeg tænke mig at få lavet følgende undersøgelse, med udgangspunkt i 1994, hvor Danmarks Radio fik sin første DJØF-generaldirektør:
1) Hvor mange cheflag, og ansatte chefer, er der i DR i dag i forhold til i 1994?
2) Hvor mange ansatte er der i HR- og udviklingsfunktioner i DR i dag i forhold til i 1994?
3) Hvor mange ansatte er der i centralt administrative (ikke programproduktion) stillinger i DR i dag i forhold til i 1994?
4) Hvor mange ansatte er der i programadministrative stillinger i DR i dag i forhold til i 1994?
5) Hvor mange ansatte er der i egentlig programproduktion i DR i dag i forhold til i 1994? Fordelt på radio og tv.
6) Hvor mange sendetimer er der i dag - ikke genudsendelser - på radio og tv i dag i forhold til i 1994?
Mit bud på svarene er, at hvis de blev tegnet ind i en graf ville svarene på spørgsmål 1 til 3 vise en støt stigende linje over hele perioden.
Svarene på spørgsmål 4 og 5 vil vise en støt faldende linje over hele perioden, mens svaret på spørgsmål 6 formentlig vil være nærmest eksponentielt stigende.


Jacob Soelberg, direktør for Nordic Artists Management og Præsident for Malko konkurrencen (kronik i Berlingske)

 [...] (det er) vigtigt at slå fast, at nedlæggelsen af UnderholdningsOrkestret ikke bare er en god løsning, men også en nødvendig løsning for at kunne bevare den danske kulturarv på højeste niveau i og uden for DRs rammer.

[...] når bare én musiker i orkestret prøver eller spiller koncert, så tæller arbejdstiden med hos resten af orkestret – selvom de faktisk ikke har været med til prøve eller spillet koncert. Man har (derfor) stort set haft en masse musikere, der har gået hjemme og lavet ingenting samtidig med, at de har modtaget en ganske stor hyre. Det skal her bemærkes, at dette også er tilfældet hos Radiosymfoniorkestret.

Et lille udpluk af reaktioner fra Facebook på Soelbergs kronik

Kirsten Nybye: Åhhh Jacob Soelberg Åhhhh - jeg er alvorligt bange for at dit indlæg vil blive læst som en jobansøgning til DR's bestyrelse og IKKE som et bidrag til fremme af dansk musikliv og kulturarv. Dit indlæg skader dine gamle kolleger og - din holdning er som det mindste naiv - i værste fald rystende uvidende.
Mette Illum Skjødt: Så usmageligt. Utroligt at han gør det.
Piet Castillo: Forklar mig lige Jacob hvordan man man kan frigøre økonomiske midler ved at afskaffe kollektive arbejdstidsregler? Musikerne får jo stadig deres løn. De kan måske pålægges anden tjeneste, men det vil jo medføre andre øgede produktionsomkostninger!
Nette Stormlund: En gang gedigent vrøvl fra ende til anden...Der er andre, som også har spekuleret i, at bare DRUO havde holdt sig til Lumbye og J. Strauss - så havde alt været godt. Det er helt i hegnet. DRUO har NETOP formået at følge med udviklingen. Løftet kvaliteten på orkesteret, samtidig med man fortsat har varetaget de populære koncerter.
Tiderne er hårde - så orkesteret har formået "både og" og ikke kun "enten eller".
Nina Fischer: Diskussionen om, hvad orkesteret har spillet eller burde have spillet er helt absurd. Det er jo ikke en autonom størrelse. DR har selv valgt, hvad der skulle på repertoiret og har selv valgt at nedlægge orkesteret, så måske det er på tide, at lægge den diskussion ned. Hvis man havde ønsket et andet repertoire, kunne man frit vælge det fra næste sæson.
Claus Efland: At en agent går ind og forsvarer(!) lukning af et orkester, er absurd. Selv i det tyske musikliv, hvor orkestrene også kæmper for at overleve, ville en lignende situation være utænkelig. Denne udmelding er intet mindre end en katastrofe for dansk musikliv.
Torben E. Lund: Jakob Soelberg har gurndlæggende ret. Problemet er bare, at dét, DR-ledelsen har valgt fra, er faktisk stilen, dvs. kulturarven - det er ikke musikerne. Det er rigtigt, at de samme musikere godt kan bevare kulturarven som personer ved at spille forskellig musik i forskellige orkestre/sammenhænge. Men det ønsker DR-ledelsen ikke. Man ønsker at udrydde kulturarven - hvis musikerne i DR-Symfoniorkestret evt. ville ændre deres opgaver i den modsatte retning og varetage f.eks. Lumbye m.m. (som var UO's oprindelige opgave) og dermed udfylde hullet efter Underholdningsorkestret, ville ledelsen også lukke SO.Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik

Statens Kunstfonds musikudvalg beklager at samarbejde med DR UnderholdningsOrkestret falder til jorden
Huskomponistaftale støttet af Statens Kunstfond med Den Sorte Skole og DR's UnderholdningsOrkester bliver ikke til noget.
15. september 2014

Med lukningen af DR UnderholdningsOrkestret falder en flerårig huskomponistaftale med DJ-duoen Den Sorte Skole til jorden.
Samarbejdet mellem DR UnderholdningsOrkestret og Den Sorte Skole var etableret med støtte fra Statens Kunstfond i 2013 og indebærer flere ambitiøse events i de kommende år. Det er med stor beklagelse, at vi i de to musikudvalg under Statens Kunstfond nu må indse, at dette samarbejde formodentlig ikke kan gennemføres.

Udover at være et populært, folkeligt orkester har DR UnderholdningsOrkestret i de senere år markeret sig med en række nytænkende projekter og samarbejder; udover projektet med Den Sorte Skole også et samarbejde med orkestret Efterklang og for nyligt optræden på avantgardemusikfestivalen Klang i København med musik af to af vor tids mest spændende danske klassiske komponister.
I denne uge spiller orkestret i Oslo på Ultima festivalen, én af de toneangivende festivaler for moderne klassisk musik.
DR UnderholdningsOrkestret var ved at etablere sig som et stærkt aktiv for den nye danske musik indenfor den klassiske genre og i det kæmpestore, spændende grænseland, der åbner sig mellem de musikalske genrer.
I Statens Kunstfond nærer vi et stærkt håb om, at disse indsatser videreføres i Danmarks Radios arbejde med den levende musik.Ole Hyltoft, Jyllandsposten 17/9

Hvor hører vi Hornemanns ”Aladdin-ouverture”? Denne Hornemann, som vi synger om, når vi halser rundt om juletræet til Fabers ”Sikken voldsom trængsel og alarm”: »Og hans værker spredes trindt omkring / takket være Hornemann og Bing.«
Hvor er J.P.E. Hartmann, der skrev musik til Bournonvilles elskede balletter?
Hvor er Lotte Heises oldefar, Peter Heise, med sin statelige middelalderopera ”Drot og Marsk”?
Eller Lange Müllers indsmigrende musik med og uden Holger Drachmanns litterære bistand? Melodier, der som ”Kornmodsglansen” tryller det danske landskab og dets væsen frem for vore øjne.Henrik Marstal, Politiken 26/9

Med mindre Michael Christiansen er meget glemsom, har han forsøgt at manipulere med sandheden for at få offentligheden til at tro, at DR alene - og ikke i samråd med politikerne - afgør, hvilke kor og orkestre det skal drive for sine public service-midler.


Jakob Levinsen, Weekendavisen 12/9

Kommentar: Planen om at lukke DR Underholdningsorkestret er ikke blot bizar, men også uigennemtænkt. For uanset om den bliver gennemført, kan det meget vel allerede være DR selv som institution, der har lidt størst skade.
Af JAKOB LEVINSEN
I MORGEN lørdag kl. 19.30 spiller DR UnderholdningsOrkestret – sådan staves det officielt – sin første koncert siden den meget omtalte bekendtgørelse i mandags af, at DR’s ledelse med virkning fra nytår har besluttet at nedlægge det 75 år gamle orkester. Koncerten er den første af tre i efterårets løb med udgangspunkt i Golden Days-festivalen og dens 1914-tema, og har fået titlen ”Sigmund Freud – til fest i underbevidstheden”. Det skal nok blive muntert.
Måske kan morgendagens konferencier i Koncerthuset ligefrem give et par terapeutiske tips til de beklemte musikere. Det er nemlig skuespilleren Rasmus Botoft, der er bedst kendt som halvdelen af én af DR’s helt store succeshistorier i disse år, satireduoen ”Rytteriet”. Men faktisk er det ikke ret mange år siden, en daværende DR-chef forsøgte sig med at nedlægge netop den der satireafdeling, der da vist heller ikke så ud til at være særlig nødvendig i vore dage.
Det kan man så nu godt grine morbidt ad. Men ikke engang et sådant popsmart argument har DR’s ledelse dog rigtig kunnet få over sine læber i forbindelse med Underholdningsorkestret, og faktisk har fraværet af blot ansatser til en begrundelse for at vælge netop dette område af institutionen som det mest iøjnefaldende indslag i det fremlagte sparekatalog været forbløffende. Højst har DR’s topledelse mumlet underligt uartikuleret om at frigøre midler til streaming og events og andet kækt, som de midaldrende chefer vist gerne vil virke overbeviste om, at det der ungdom nu vil strømme til lige netop deres fornemme kanal for at opleve.
End ikke det mest nærliggende og forståelige argument, at to symfoniorkestre skulle være overdreven luksus i en kriseramt statsinstitution, blev bragt på tale. Eller jo, det er det bagefter blevet af Underholdningsorkestrets fortalere, som så omgående har problematiseret det. Der er heller ikke grund til andet.
For som det allerede er blevet sagt højlydt i adskillige forbindelser siden i mandags, er netop Underholdningsorkestret i disse år den største succeshistorie overhovedet blandt DR’s ensembler med hensyn til omstilling og udvikling. Af et halvbedaget salonorkester – for få årtier siden spillede det såmænd også til Melodi Grand Prix – er der siden midten af 1990erne blevet et forunderligt, tobenet væsen, der det ene øjeblik spiller og indspiller fabelagtig Mozart og Beethoven under den ungarske mesterdirigent Adam Fischer, det næste spiller musical og akkompagnerer popsangere. Under sin nye administrative chef Klaus Ib Jørgensen er det ydermere, som koncerten i morgen blot er ét eksempel på, begyndt at bevæge sig støt i retning af nutidig musik af adskillige slags og ikke mindst nye koncertformer.
DET STORE DR SymfoniOrkester – sådan staves også dét officielt – har selvfølgelig sine egne kvaliteter, men ingen af ovennævnte er for tiden iblandt dem. Mozart og Beethoven og andet for mindre besætninger spiller det stort set ikke længere og repertoiret er mere end nogen sinde solidt forankret i senromantik med stort udtræk, mens egentlig nytænkning ikke har præget orkestret nævneværdigt, siden dets mangeårige chef Per Erik Veng blev udrenset fra DR for knap syv år siden. Og selv om symfoniorkestret så sent som i forrige uge under nærmest nordkoreansk jubel fik præsenteret Metropolitanoperaens italienske dirigent Fabio Luisi som kommende chef, tiltræder han altså ikke officielt før i 2017.
Troværdige kunstneriske eller programmæssige argumenter for Underholdningsorkestrets tiltænkte skæbne er det således ikke til at få øje på. Nærmest endnu færre, end da den selv samme DR-ledelse for ganske nylig var stålsat overbevist om, at man da sagtens kunne styre at afholde Melodi Grand Prix på Refshaleøen, for det kunne man da. Men som en dreven analytiker, Københavns tidligere kulturborgmester Tom Ahlberg har været hurtig til at gøre opmærksom på, er forholdene i forbindelse med Underholdningsorkestret endda endnu mere spegede end som så.
For i og med, at orkestret optræder med navns nævnelse i public service-aftalen, kan DR slet ikke bare nedlægge det administrativt. Hertil kræves en overordnet politisk beslutning, som først kan tages i Folketinget senere på året. Det har givet anledning til en interessant konspirationsteori.
Nemlig, at der i virkeligheden er tale om det, amerikanerne kalder ”Washington Monument”-politik. Det vil sige et nedskæringsforslag så indlysende grotesk, at det hurtigt bliver taget af bordet igen, hvorpå man så skærer lidt mindre et helt andet sted, og alle mener at have vundet en delvis sejr. Tanken er forjættende og ligesom alle andre konspirationsteorier naturligvis også mere betryggende end mistanken om, at væsentlige ting bare sker som følge af kaos, inkompetence og uvidenhed.
Muligvis er den heller ikke helt forkert. I så fald er der bare tale om en plan og en provokation, der i sjælden grad synes at være løbet sine opfindere af hænde, DR’s garvede bestyrelsesformand Michael Christiansen inklusive. For én ting er, at modstanden mod orkesterlukningen på få dage har vist sig massiv ud over alle bredder – fra titusindvis af underskrifter på Facebook over skarpe protestskrivelser fra Adam Fischer selv, komponistforeninger og andet professionelt musikliv til højlydte mishagsytringer fra oppositionspolitikere. Søren Pind (V) har ligefrem på sin Berlingske-blog sammenlignet vore dages DR med ”Abernes Planet” (hvad der forhåbentlig ikke er nogen aber, der læser).
PÅ TIRSDAG ved 22-tiden sender DR K efter planen debatprogrammet Salon K, hvor jeg medvirker sammen med pianisten Katrine Gislinge og Copenhagen Phil/Sjællands Symfoniorkesters chef Uffe Savery. Det er optaget forrige mandag, og vi prøver både hver for sig og i munden på hinanden at dokumentere over for studieværten at nej, klassisk musik er ikke i nogen form for publikumskrise, i mange henseender dediceret tværtimod. Den kendsgerning ændrer planerne om at lukke Underholdningsorkestret, eller for den sags skyld tilsvarende offentlige orkesterlukninger i andre lande, intet ved.
Tværtimod er de seneste dages eventuelle fordomme om, at det da nok kun er finkulturelle hystader og andre bedsteborgere af den uhippe slags, der hepper på sådan et orkester, ved flere lejligheder allerede blevet pulveriseret på ny. Ikonet Bent Fabricius-Bjerre, der vel er det tætteste, musiklivet kommer afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller, har i høflige, men bestemte vendinger angrebet beslutningen i et åbent, personligt brev. Se og Hørs hjemmeside har ligeledes fundet det værdigt til en nyhedshistorie, at popsangeren Tim Christensen på Facebook udtrykker sin vrede i forbindelse med, at han selv til foråret skulle have optrådt sammen med orkestret.
DET SIDSTE er så også én af grundene til, at idéen om lukningsplanerne som en politisk provokation alligevel ikke er helt uproblematisk. For selv hvis orkestret skulle blive reddet lige om lidt (eller for den sags skyld allerede være blevet det her efter deadline), er skaden allerede sket. Alle planlagte koncerter efter 75-års jubilæet den 21. november – med Beethovens 9. symfoni, for at det ikke skal være løgn – er officielt aflyst, og dem kan man jo så ikke bare om et par måneder begynde forfra med at arrangere og hyre gæstemusikere og sælge billetter til.
Den virkelige skadevirkning ved forløbet rammer nemlig, og det uafhængigt af dets konkrete udfald, i sidste ende ikke musiklivet. Vist vil Underholdningsorkestret blive savnet af rigtig mange. Men symfonisk musik og anden langtidsholdbar kultur har trods alt overlevet det, der var meget værre, og skal nok findes i verden også længe efter at DR-byen atter er sunket i jordskælvsforkastningen ned gennem Amager Fælled.
Næh, den virkelige og højst ufrivillige provokation vil ligge i, hvis DR’s ufokuserede omgang med Underholdningsorkestret langt om længe vil kunne få også det klassiske musiklivs normalt så høflige og autoritetstro folk til at tænke ud over tunnelsynet. I dette tilfælde den – à propos Freud-koncerten i morgen – sejlivede vrangforestilling om, at såvel kulturarv som nyskabende kultur skulle være ensbetydende med en hensygnende statslig monolit, der trækker stadig mere på lerfødderne. Men nogle gange er et mediehus dog bare et mediehus, og det burde specielt i disse YouTube- og Spotify-tider efterhånden være ret indlysende, for ikke at tale om inspirerende.
SAMTIDIG ER det jo blevet langt lettere at samle ikke blot opbakning bag protester, men også økonomisk opbakning til kulturlivet uden for statsinstitutionerne. Hvad der i hvert fald ude i verden sådan set heller ikke er noget helt nyt: om små to måneder fejres 25-året for Berlinmurens fald, og efter kommunismens undergang skete der som noget af det første i russisk musikliv det, at en gruppe driftige folk i 1990 gik sammen om at finansiere landets første private symfoniorkester siden revolutionen i 1917. Det Russiske Nationalorkester, kom det ligefrem til at hedde, og det findes skam endnu.
Der er såmænd også et lille lokalt fortilfælde for tre år siden, hvor DR pludselig fandt på at nedlægge sit ellers meget værdsatte DR UngdomsEnsemblet, i daglig tale DRUEN. I stedet gik de berørte så bare i gang med at omorganisere sig og skaffe finansiering fra fonde, sponsorer og frie offentlige midler, og i dag lever det videre som Det danske Ungdomsensemble med forkortelsen DUEN. Det er der ret beset også lidt mere vingefang over.
Så er der ikke en håndfuld public service-bevidste mæcener eller kærlige fonde med samfundssind på linjen? Der er i hvert fald et frækt lille kammerorkester ude på Amager (foruden et stort, moderligt symfoniorkester, et par sprøde kor og et hårdtslående bigband), der i dén grad har fortjent at blive hjulpet fri af sin licensafhængighed. Og eksempelvis Saxo Sinfonietta vil da klinge mindst lige så naturligt som det fortænkte konceptnavn DR UnderholdningsOrkestret?


Bertel Krarup, Rektor; Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (via Politiken.dk)

(DRUO) er en brobygger mellem genrerne, der gør, at alle kan spejle sig i det – publikum, lytterne og ikke mindst vores studerende. Vores studerende har slet ikke den snævre opfattelse af genrer, som ældre generationer har – om det er klassisk eller pop. Det eneste, de spørger om, er: Er vi fascinerede eller ej? Og det giver jeg i høj grad UnderholdningsOrkestret æren for.Troels Ravn, kulturordfører; Socialdemokratiet

[...] jeg vil gerne bevare Underholdningsorkesteret - men jeg må respektere armslængdeprincippet og anerkende at afgørelsen ligger hos DR's ledelse. Andet vil være hykleri.Peder Linneberg, musiker.

Kære kulturminister.
Bare fordi du ikke kan holde tonerne i hånden betyder det ikke at de ophører med at eksistere!
For hver dag der går forringes muligheden for at bevare DR UnderholdningsOrkestret uden skader.
DRUO har sin egen sjæl. Det er ikke rimeligt at gå ud fra at andre orkestre kan overtage DRUOs koncerter. Det store repertoire kræver 2 orkestre med hver sin profil.
Erkend dog at begrundelserne fra DRs ledelse ikke holder. Der er andre ting i spil som vi ikke må vide noget om. Lyt til det massive ønske fra danskerne og bevar DRUO. Lad ikke en håndfuld mere eller mindre tilfældige ledere i DR fjerne vores kulturarv.
DRs ensembler er vores musikkulturs nationalmuseum og samtidig værksteder for den kommende musikkunst. Som bekendt lever musik som kunstart, når den spilles. Til koncerten vel at mærke, det er ikke nok at stikke en plade.
DR er i sin helt egen kategori og kan ikke sammenlignes med noget andet i Danmark.
Det er ikke et kunstmuseum hvor man ikke må blande sig i udstillingerne. Det er ikke et bibliotek som selv skal bestemme bøgerne på hylderne.
Det er et helt særligt ansvar, som DR har, og det er absurd ikke at vedkende sig DRs helt særlige status i vores musikkultur. Det er ikke en hvilken som helst virksomhed, som kan bestemme sig for kun at lave vanillekranse og ikke længere makroner.
Politikerne sætter rammer, og deri kommer der indhold. Indholdet er for eksempel kunst og er op til kunstnerne, det vil politikerne ikke blande sig i.
Danmarks Radio i sig selv er ikke en ramme, men et slags konglomerat, en samling af mange rammer. Rammerne er de forskellige afdelinger hver især, også ensemblerne er hver for sig en ramme. DR kan ikke selv bestemme antallet af ensembler, politikerne har nemlig allerede bestemt, at de skal eksistere, og hvordan de skal se ud. Et af dem er Danmarks Radios UnderholdningsOrkester.
Hvis I politikere vil tale om at respektere armslængdeprincippet, vil det her sige, at I lader DRUO selv bestemme sit indhold. Armslængde handler om indholdet men ikke om eksistensen.
Hvis administratorer i DR fjerner et ensemble, brydes den aftale, som indgåes, når vi sætter vores kryds. Vi har stemt på jer, ikke generaldirektør Maria Rørbye Rønn eller hendes bestyrelse.
Marianne Jelved, du vedgår selv, at DR ikke kan nedlægge alle sine ensembler, kun nogle af dem. Men hvorfor kun et eller nogle, hvorfor lige dem og ikke de andre. Hvad er kriteriet? Tysk musik i DR SymfoniOrkestret, dansk musik i DR UnderholdningsOrkestret? Økonomi?!
Er der et kriterium eller er sandheden at man simpelthen er ligeglad?


Christian Nissen, tidl. Generaldirektør i DR (via Deadline på DR2)

På dette spørgsmål fra vært Niels Krause-Kjær: 
"Må jeg spørge, har det på noget tidspunkt i din tid som Generaldirektør kløet lidt i fingrene for at lukke Underholdningsorkesteret? Var det noget i diskuterede?"
"Jamen altså, det kan jeg sige med stor sikkerhed...at det har været drøftet. Det har været inde i overvejelserne at lukke DRUO før jeg kom - altså i 80'erne - i begyndelsen af 90'erne, det blev noget vi overvejde min tid også, og det har også været overvejet inden for de sidste 10 år par gange, så det er ikke noget der pludselig kommer ned fra himlen som den store overraskelse..."

Christian Nissen (via Politiken.dk)

Orkestrene er jo egentlig noget, der ligger uden for en medievirksomheds opgave. Man kan sige, at filmstøtten er misbrug af licensmidler, og det samme kan man sige om orkestrene. Men hvis ikke DR gjorde det, skulle filmstøtten og orkestrene betales med skattemidler. Og herhjemme har vi jo stort set kun DR SymfoniOrkestret, der er et rigtigt symfoniorkester.
...
Orkestrene var nødvendige i begyndelsen, men efter at først pladerne og siden musikfilerne er kommet, kan man ikke sige, at det er noget, der er tæt knyttet til en medievirksomhed. Det er kulturpolitik.


Anders Laursen, formand; Dansk Musiker Forbund

Dette er udtryk for DRs prioriteringer af store spektakulære begivenheder i stedet for at tænke langsigtede kulturbærende foranstaltninger, der kan nå bredere ud til folket - som DR UnderholdningsOrkestret repræsenterer.


Claus Johansen, Musikjournalist

Med Adam i Paradis.
Tænk når den dag kommer, hvor en kompetent topledelse lukker et orkester, fordi det er for dårligt! Nu lukker man det med en økonomisk begrundelse, og det er jo noget, vi alle kan forstå. Penge tager vi nemlig alvorligt, især småpenge. Gennem 17 år oplevede jeg hvordan et ikke særligt godt orkester stilfærdigt, lod sig forføre og endte som et ensemble i verdensformat.

Lad andre skrive om triumfer på turneerne, om operaer og symfonier af Haydn og Mozart, der i hænderne på Adam pludselig holdt op med at være så røvkedelige, han gjorde dem til udsagn om glæde, kærlighed, vemod og trøst. Gennem 15 år fik jeg lov at præsentere hans koncerter med Underholdningsorkestret. Sammen stod han og jeg i halvmørket og ventede, "Er du nervøs?", spurgte han, "ikke når du dirigerer", sagde jeg. Hans svar var overraskende. og typisk: "Husk mig på, at jeg skal smile til hornene!" Hans temperament er gigantisk. men han smilede til alle, og viste os, hvad musik dybest set burde handle om. At vi netop nu hvor hele den klassiske musikverden har opdaget os, skal sige farvel til både ham og hans orkester, er ubærligt.

Fischer er internationalt berømmet, det skal nok gå. Musikerne er dygtige og intelligente, de klarer sig men publikum? Nu er der jo ingen til at blæse støvet væk. Der er mange gode dirigenter, men kun en som viste os hvor enkel vejen til glæden egentlig er. "Det er jo det, det hele handler om" siger han: ”Musik er som narkotika, bare billigere. Vi skal hjælpe folk med at finde deres følelser. Ad den vej kan de måske finde ud af, hvem de er.” - og nu må vi andre så selv begynde at tænke og lytte. For mig blir det sidste sted et økonomikontor.
Nikolaj Arcel, filminstruktør (via Facebook)

Har haft mange fantastiske stunder med Underholdningsorkesteret, ikke mindst under indspilningerne af filmmusikken til En Kongelig Affære. Gabriel Yared, vores Oscar vindende komponist fra Frankrig var dybt imponeret over dem, sagde det var et af de dygtigste orkestre han havde hørt - og vi taler om en mand der har indspillet filmmusik med de bedste orkestre i verden i 25 år. Skal vi virkelig sige farvel til den kæmpe kapacitet?


Benjamin Staern, komponist

Message from Benjamin Staern Composer regarding closure of DR Radiounderholdningsorkestret:

Dear friends and music lovers!
It is with dismay and great disappointment to hear such a drastic and short-sighted decision to lay down this orchestra that has for decades built and served audiences on radio and television. One can easily destroy an orchestra in 8 seconds, but it takes several decades again to rebuild it. I want the Danish Radio try to reconsider their decision not to chop down this ensemble. For recent years, they had released a very highly acclaimed recordings. for instance the complete Mozart symphonies with Adám Fischer, concerts and recordings with the rock group Efterklang that was also broadcasted on TV and released on DVD plus contemporary performances of utmost quality with highly esteemed composers from Denmark and abroad. There might be more that I haven't mentioned and would love to explore further.
An orchestra's aim nowadays is to bridge the classical music with other genres like rock, lighter repertoire, jazz, contemporary music and similar. Cultural life in Denmark will be poorer in an increasingly chilly climate in the cultural sector. Think again!
We have seen similar cases in the Netherlands, Germany, Italy, and also United States with ongoing lockouts and financial trouble. There are certainly planned cuts elsewhere that is yet undisclosed. For me it's a passion to write for orchestra, working with conductors such as spokesperson for the music and all your ideas from paper to real musicians on stage.
Closing this ensemble will put an end of an era for me working with talented musicians and for other composing colleagues from Denmark, Sweden and beyond.

I urge you this: try to find other ways to finance in the future, the government or by crowdfunding to provide funding on this delicate plant that is vanishing and fading away. I am ending this message with the words:

DR Radiounderholdningsorkestret or Danish Radio Chamber Orchestra MUST STAY!

Sincerly yours,
Benjamin Staern Composer.
Per Johansson, seniorkonsulent DAMUKO (Dansk Musikskole Konsulenttjeneste)

Lad os samle kræfterne om DRU

Politikerne har - forståeligt nok - besluttet, at DR skal spare pr. 1/1 2015. reaktionen fra DR's ledelse og bestyrelse er en DJØF automatreaktion - som er ens i alle offentlige institutioner. I deres hoveder hedder det: "skær der hvor det er politisk mest upopulært - så vil politikerne nok forbarme sig og reduceret vores besparelse - for de regner ikke med at politikerne kan holde til denne kulturbesparelse". Lad os i stedet spare på de højtlønnede men meget smalsporede djøffere i DR.

X-faktor er nu rykket ind DR’s ledelse og bestyrelse og resultatet er igen sørgeligt amatøragtigt i en organisation som ellers både aflønner og præsenterer sig som professionelle.

Lad os samle kræfterne om DRU. Jeg har de sidste dage set og hørt mange gode initiativer til forsvar for DRU. Det ligner noget, jeg har set før i musiklivet – ofte uden det ønskede resultat. Der må derfor nu oprettes en Task Force, som samler initiativer og kræfter til sikring af DRU samt oprettelse af en orkester/kor venneforening, som dækker alle de store DR ensembler. Jeg er sikker på at DR’s nuværende venneforening vil støtte dette forslag.

Vores forventninger til anvendelsen af licensmidlerne er mangfoldige, men at de primært bør udmøntes i kvalitetsudsendelser frem for administrative livremme og seler tror jeg der – udenfor DR - er enighed om.

Regnearksdrengene i DR tror at RUO kun er en udgift på et regneark – se det er virkelig en indskrænket tankegang.

Det kan se ud til at DR – som en af djøffernes højborge nu springer ud af skabet og offentligt bekender sig til det hellige almindelige exelark – men - hvor regnearket stopper – vil musikken stadig spille.

DR lefler i stadig stigende grad for laveste fællesnævner med reality-programmer, madprogrammer og vejrunderholdninger mfl. - hvor det ikke er muligt at kende forskel på DR og kommercielle kanaler. Dette gøres på trods af at det er almindelig kendt, at alle bør gøre det de er bedst til. Dette gælder også DR.

Det er derfor uklogt at slagte de aktiviteter, som gennem mange år har bevist deres værd og kvaliteter. Derved saver DR den gren over de selv sidder på. Det er meget beklageligt at DR’s bestyrelse og øverste ledelse ikke evner at perfektionere det som DR er god til og lade nye initiativer vokse sig stærke ud fra dette. Hermed mener jeg ikke, at alt skal bestå i al evighed, men at DR’s top må luge den dårlige kvalitet ud. Der er sikkert flere kommercielle kanaler, som med kyshånd vil modtage den ringe kvalitet.

Lad fornuften igen få plads på direktionsgangen – tak.Kreeta-Julia Heikkilä, 2. Koncertmester DRUO (via Facebook)

THE BREAK-UP OF THE DANISH NATIONAL CHAMBER ORCHESTRA IS TELLING OF POLICY MAKERS' VALUES
The Danish Radio has handed in the notice for the Danish National Chamber Orchestra for the 1st of January 2015. The verdict to disband came out of the blue for the 75-year-old orchestra, who has been internationally known for their high level Mozart recordings directed by Adam Fisher and innovative and varied program. The orchestra performed music from a wide variety of genres, from baroque and modern to pop music.
Classical music often receives criticism for its high ticket prices, elitism, repetitious programs and marketing that fails to reach new, younger audiences. Ironically, classical music is even used to turn away youth at the doors of shopping centres. This, however is something that the orchestra in question (and many other symphony orchestras) cannot be identified with. I therefor think it is high time to start a discussion about general values in modern society.
In our culture entertainment, and therefore also popular music, is ever present on the TV, radio, internet and other media. Sexiness, superficiality, entertainment, idols, danceability are trends that cash in big time and move money and masses. This is directly linked to consumer culture where, unfortunately, simpleness and speed are ruling values.
I was honored to experience unforgettable moments, so in the highly produced Ledreborg and Juleshow pop concerts with a 10'000 strong audience, as performing Mozart's Symphonies in Vienna Konzerthaus. I understand the merits, purposes and values of different music genres, which is precisely why I am worried about the area of music which shows its value mainly intellectually. Culture and art are not appreciated for their intellectual or spiritual capital anymore, but only seen in terms of their financial value, which is why it they are so easily cut when the money runs out. If we can afford X-Factor and Popstars, we need to ask ourselves, why not classical music with what it has to offer?
If we expect classical music to entertain, we have missed the point. Arts' purpose in society is to pay homage to nature and to the prevailing state of being and its effects. Its purpose in society is to evoke feelings and thought. Music as art aids to clear our minds, handle different emotional states and most importantly helps us to become sensitive. It can often be near to impossible to express or describe complicated, intuitive feelings with words or lyrics which is why we use abstract music for this. Classical music specifically challenges its audience to become intellectually and spiritually sensitive. Listening to beautiful music is indeed a great place to start your mental, intellectual and spiritual development. The experience conveyed by the beauty does not just produce movement in sensitive feelings, but furthers exercise in spirituality.
Both Bach and Pythagoras saw, that music, in its highest form offers something supernatural to humans and that the goal of music is to attach the soul to its godly nature, not to entertainment. In the words of pianist Ralf Gothoni; “The magical connection to the miracle of being human is found through developing ones sensitivity”. The combinations of instruments, their frequencies and vibrations, changes in rhythm and the intricacy of harmonies help immensely with the development of ones sensitivity. After all, we are spiritual beings and classical music is one of the most powerful soul foods. The positive effects of classical music on the brain are well known, and have shown that music does not have to be directly understood to be able to be gained from. The most important thing is to welcome this intellectual challenge. I would like to argue that as classical music increases spiritual and intellectual wellbeing it benefits our happiness as well. Or like as Gustav Mahler, who wrote: ” It is a funny thing, but when I am making music, all the answers I seek for in life seem to be there, in the music.”
So I do wonder if one of our original sins, laziness, has caused intellect, challenge and self development to become the words that kill production and marketing of an entire music genre. What are the values that our politicians appreciate and how clever are their actions in the long run, however? If art institutions that further spiritual and intellectual development are driven down, leaders can only wonder at the rising cost of mental health care. If our society encourages the worship of critique-less, simple and ready-chewed culture, how can anything have an impact anymore?
Becoming cultured and educated facilitates knowledge, spiritual development and open-mindedness. The Danish National Chamber Orchestra has lead the way in this with its versatile and varied program policy and also achieved a broad, new group of patrons of classical music. I wish for the policy-makers to be cultured and educated enough to understand the value of intellectual development and to honor it in their decisions. By offering people numbing, media-sexy games we neither support intellectual development nor do we add to culture and education in society.
Kreeta-Julia Heikkilä
Violinist, 2nd Concertmaster DNCOYing-Hsueh Chen, percussionist & performing artist (via Facebook)

Their excuse for suddenly closing down Danish National Chamber Orchestra is the lack of money, but in reality it is because the lack of vision, culture, and passion. In short, they prioritize media bullshit which numb people collectively, than those fantastic concerts which make us sensible and intelligent human beings.Jakob Brønnum, forfatter (via Facebook)

NEDLÆGGELSEN AF UNDERHOLDNINGSORKESTRET: DR BEGÅR HARAKIRI
September 12, 2014 at 11:10am
Når DR nedlægger Underholdningsorkestret, med den begrundelse, at folks behov har ændret sig og ændrer sig hurtigere, så man må frigøre midler til at kunne bevæge sig i de nye medier, tror DR, at man følger sin public service-forpligtelse.

Men man handler dybt umoralsk og medvirker til at public service forpligtelsen rimeligvis om nogle år vil blive indskrænket til ren nyhedsformidling i en enkelt radiokanal, fordi den er meningsløs.

Ved at jage efter et yngre, troløst publikum med en mere beredvillig brug af dette publikums hastigt skiftende oplevelsesformer, overlader DR public service forpligtelsen til markedskræfterne og de globale, ansigtsløse medieudbydere, der danner det underholdningssøgende unge publikums smag og præferencemønstre ved at skabe kortvarige modebølger, som man lokkes til at følge gennem velafprøvede reklameteknikker. Det er umoralsk og det samme som at fornægte at en formidler altid har et ansvar for det, der formidles. På den måde medvirker DR aktivt til at øge den menneskelige overfladiskhed i samfundet, hvor institutionens eksistensgrundlag er det modsatte. Det kan man undre sig over, at den strategiske ledelse ikke er dygtige nok til at have folk omkring sig, der kan fortælle dem, så de kan høre og forstå det. Det er endnu en årsag til, at institutionen rimeligvis vil få sin trods alt stadig delvis monopolagtige status yderligere indskrænket.

Radiounderholdningsorkestret er det eneste ensemble, der rent faktisk har arbejdet med at følge medievirkelighedens hastige forandring, samtidig med at det har bevaret kontakten til den menneskelige og derved moralske dannelsesdimension, som findes i den formidling, som kommer fra mennesker med et ansigt og ikke fra ansigtsløse medieudbydere. Forresten er kampen for at hamle op med dem, de ansigtsløse, tabt på forhånd. Den kræver helt andre ressourcer. Det kan man også undre sig over, at ledelsen ikke har ladet sig kundgøre om. DR kan kun overleve ved at være anderledes og bedre end de andre på en langsigtet måde, ikke på en flygtig måde. DR er ifærd med at begå selvmord.


John Kruse, Soloklarinettist; Det Kongelige Kapel (via Facebook)

Generaldirektøren for DR ,Maria Rørbye Rønn, udtalte i morges på P1: " jeg sad ved siden af en mand hvis barnebarn, Esmaralda, nærmest er født med en tablet i hånden ( her taler vi om en form for computer og ikke et meget tidligt pillemisbrug red. ) . Som syvårig kan Esmaralda allerede engelsk, hun indhenter al sin viden på nettet, fx på Youtube, så selvfølgelig skal DR være på internetplatformene!" udtalte altså generaldirektør Marie Rørbye Rønn. Jeg frygter at hvis Esmaralda en dag, måske i sine teenageår, ved et uheld kommer til at løfte sit hoved fra skærmen, ja så vil en hvidkitlet mand skyndsomst komme hende i møde og venligt men bestemt råde hende til straks at vende blikket mod skærmen igen, under henvisning til at man da forlængst har afskaffet alt af interesse ude i virkeligheden, herunder fx symfoniorkestre.
Jeg synes at det havde været fantastisk, hvis generaldirektøren havde slået fast at DR skal være den institution, som inspirerer det unge menneske til, en gang i mellem, at løsrive sig fra nettet og gå ud i virkeligheden og opleve levende musik blive spillet af rigtige mennesker. Det havde været en generaldirektør værdigt!


Peter Linneberg, Solokontrabassist; Sønderjyllands Symfoniorkester (via Facebook)

AALBORG: Det går ikke kun ud over musikglade københavnere, at DR nedlægger sit underholdningsorkester ved årsskiftet.
Således må Aalborg Kongres & Kultur Center i lighed med fire andre af provinsens musikhuse aflyse planlagte nytårskoncerter med DR Underholdningsorkestret og det engelske band The Bootleg Beatles.
- Overordnet synes jeg, det er en fejltagelse, ja nærmest en katastrofe, at DR nedlægger sit underholdningsorkester og dermed afskærer publikum fra den populære og brede del af repertoiret, siger direktør Ernst Trillingsgaard fra AKKC.
- Men jeg synes da også, at det er et slag i ansigtet over for koncerthusene i provinsen og vores publikum. For os er det en vigtig del af udbuddet af kulturoplevelser, at vi ind imellem kan præsentere de store orkestre og ensembler fra København. Vi kan sagtens leve med denne ene aflysning, men vi føler os faktisk lidt svigtet af DR, fortsætter Trillingsgaard.
- Men jeg synes da også, at det er et slag i ansigtet over for koncerthusene i provinsen og vores publikum. For os er det en vigtig del af udbuddet af kulturoplevelser, at vi ind imellem kan præsentere de store orkestre og ensembler fra København. Vi kan sagtens leve med denne ene aflysning, men vi føler os faktisk lidt svigtet af DR, fortsætter Trillingsgaard.
AKKC plejer at have fuldt hus til nytårskoncerterne.


Jesper Egelund, bassist, ensembleleder for Figura (via Facebook)

Der er noget forkælet, arrogant og gammeldags over DRs ledelses beslutning om at lukke RadioUnderholdningsOrkestret med et pennestrøg!
Forkælet fordi ledelsens lukning af kvalitativt indhold er den sikreste vej ned af bakke for enhver kultur institution, og mens sendefladen fortsat fyldes med mere ligegyldigt ugeblads materie der næppe kan kaldes kultur kan ledelsen med sin ikke helt uændret monopolistiske tænkning stadig læne sig tilbage i forvisningen om at de er en hæderkronet statsinstitution med alt hvad dette indebærer.
Og arrogant fordi, stå dog ved at det er en spareplan og ikke en musikplan - det er pinligt og smerter mig at se mine gode kollegaer udsat for den ydmygelse at blive lukket ned på mindre end 3 mdr. efter at have holdt fanen højt i 75 år!
Gammeldags fordi der ikke evnes at se ud over DR-institutionens træghed, en re-tænkning af DRUOs økonomiske model kunne vel være en vej frem - det blev gjort tidligere da man havde en krise i samme orkester.
Det ville klæde ledelsen hvis man kunne fremvise en tænkning der ikke minder om en vindmøllefabrik med svigtende omsætning! Måske er der bare for mange i ledelsen der er opvokset i DRs lukkede kredsløb!


Morten Zeuthen, Professor; Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (via Facebook)

EFTER NYTÅR står 42 højt kvalificerede og dybt engagerede musikere på gaden. DR nedlægger DR Underholdningsorkestret.Det er første gang i danmarkshistorien at man regulært nedlægger et professionelt symfoniorkester. En uvurderlig platform for kunstnerisk skaben går nu tabt.At det netop går ud over radiounderholdningsorkestret er tankevækkende.DR Underholdningsorkestret er nok det - af alle fastansatte danske klassiske ensembler - som inden for de sidste 20 år har gennemgået den stejleste kvalitetsstigning.Med originale visioner og hårdt arbejde er her skabt et ensemble af international klasse.DR producerede selv for nylig tre helt vidunderlige dokumentarfilm om orkestret og dets chefdirigent, ' Adam Fischer og musikken: dirigenten, klangen og skæbnen'. Jeg opfordrer hermed DR til snarest at genudsende denne serie, som viser et enestående nytænkende, levende og ungt ensemble. I et forbilledligt og inspirerende samarbejde med deres chef. Her kan enhver se og begræde, hvad vi kommer til at savne.Ingen, som har hørt DR Underholdningsorkestret for nylig eller set de nævnte udsendelser, kan være i tvivl om, at ensemblet bringer publikum i kontakt med musikken som grundlæggende kunstart, en yngleplads for den ægte vare samt public service i sin reneste form.DR har været gennem flere sparerunder.At man denne gang vælger at sænke et af DR's flagskibe kan ses som et signal til politikerne. Men er dette det rigtige signal at sende? Hvor mange af de påkrævede 161 millioner sparer man reelt ved nedlæggelsen? Men - indrømmet - signalværdien er ikke til at tage fejl af.BESTYRELSESFORMAND Michael Christiansen vælger at lancere beslutningen som et fremskridt: »Med omlægningen vil DR's ensembler stå renere i deres pro-fil hver for sig og kan løfte deres nuværende profil yderligere (...). Vi ønsker at omlægge DR's levende musiktilbud, så befolkningen med DR's ensembler også i fremtiden har mulighed for at opleve levende musik af allerhøjeste kvalitet i og uden for DR's koncerthus«. DR's ledelse markedsfører lukningen som en omlægning og ikke en besparelse. Som et fremskridt og ikke en nedlæggelse.Hvorfor ikke bare vedgå, at DR nu har valgt at nedlægge et fremtidsorienteret klassisk ensemble. Som ét valg blandt mange muligheder i en kompliceret spareøvelse.Dette er et særdeles trist valg.


Bent Fabricious-Bjerre, komponist (via Facebook)

I ikke mindre end 55 år har DR UnderholdningsOrkestret været min faste partner med indspilning af filmmusik til henved 100 film og tv -serier. De har med entusiasme forstået at tilpasse sig den meget forskelligartede film musik jeg har skrevet fra den spæde begyndelse med Poeten og Lillemor over symfonisk musik til Peter von Scholten, pigtrådsmusik til Slå Først Frede, ragtime til Olsenbanden og musical musik til Forelsket i København, Hofskandalen, Matador etc.

Det virker som om man ikke har gennemtænkt konsekvenserne af den drastiske beslutning, og forhåbentlig vil man genoptage forhandlinger om en løsning på problemerne, så DR UnderholdningsOrkesteret fortsat kan fremstå som et orkester, der med lige stor indlevelse kan gå ind i alle musikkens hjørner. Det må ikke ende med et farvel til et mangeårigt samarbejde, som har betydet så meget for mine kolleger og min musik og formidlingen af den.Bevar DR Underholdningsorkesteret
Med kærlig hilsen til hele orkestret.Bent Fabricius-BjerrePeter Hanke, dirigent, associate fellow ved Oxford University, ekstern lektor ved KU og (via kulturledelse.dk)

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn har pointeret, at der skal frigøres midler til udvikling, og DR har derfor sparet sig til en anselig økonomisk buffer – men er denne del af budgettet måske også sat af til politiske indrømmelser, som f.eks. at bevare orkestret helt eller delvist?
Argumentationen fra den nyligt tiltrådte kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen er ligeså ubehjælpsom som pressemeddelelsernes vægt på, at DR vil styrke livemusikken ved at nedlægge et orkester, der nærmest er synonymt med liveoptræden. Og det ultrakorte opsigelsesvarsel må desuden medføre dyre aftrædelsesordninger til musikerne. Kan det være, at DRs ledelse venter på en politisk “nødvendighed” og ender med at trække i land, evt. sammen med en mindre merbevilling, så orkestret alligevel kan reddes?
DRs ledelse og bestyrelse er naturligvis helt klar over, at der går en kulturpolitisk proces i gang med kritiske spørgsmål til ministeren, markeringer i pressen og underskriftsindsamlinger. Bestyrelsens medlemmer og husets ledelse har tidligere vist stor flair for det taktiske politiske spil, men hvis denne manøvre er ment som en invitation til politisk dans, er der nu brudt nogle markante grænser for politisk gambling.


Anders Samuelsen, Formand; Liberal Alliance

Kerneydelserne taber til administration og ligegyldighed.
Historien om DRs besparelsesforslag om at lukke DR-underholdningsorkesteret er faktisk historien om velfærdssamfundet:
Man vælger - i et forsøg på at undgå at spare på administration, prestigeprojekter og overflødigt fedt - at skære/ forringe kerneydelserne.
I velfærdssamfundet betyder det at man fjerner køkkener fra plejehjemmene så de gamle ikke får frisklavet mad, forringer normeringer, lader syge sove på hospitalsgange - alt imens man bygger nye rådhuse med plads til en stadigt voksende administration.
I DR skærer man et af de områder hvor de faktisk leverer noget professionelt, unikt og noget ingen andre leverer: underholdningsorkesteret. Hvorfor? For at kunne frede administration, chefgange, overflødige ekstrakanaler og dække skandalehuller efter MGP.
Amatørismen og administration vinder over det det professionelle og kulturen.
Det er gennemskueligt, det er fattigt og det er en kulturel falliterklæring.
LA ønsker licensen afskaffet og erstattet af abonnementsordninger. Men så længe licensen stadig eksisterer må man kunne forvente at DR tager sig sammen og bruger pengene fornuftigt!


Mette Højbjerg, debatredaktør; Politiken 10/9

Når DR nu vælger at lukke det berømmede orkester, må det være ud fra en kalkuleret forestilling om, at politikerne fremover vil være bange for at spare på DR eller vil hoste op med en pose penge, der kan redde orkestret.
Eller også leger formanden med ilden i forhold til at påkalde den institution, han er sat til at skærme mod politikernes indblanding, fornyet og uhensigtsmæssig interesse fra de selv samme.


Casper Reiff, musiker & komponist (via Facebook)

Over 80 % af de danske kulturmidler til musik går til den klassiske musik. DR har netop besluttet at nedlægge det eneste orkester i Danmark som servicerer den rytmiske musik, Radioens Underholdnings Orkester. Det er udemokratisk i den forstand at skatteyderne betaler for 7 klassiske orkestre (de fleste uden at vide det). Oven i hatten er det licenspenge vi betaler til DR - penge, som nu i fremtiden udelukkende skal gå til klassisk og Jazz (DR Bigband). Denne beslutning bør føre til et øget politisk fokus på fordelingen af støtte til musikken i Danmark. Den rytmiske musik har været dominerende i over 60 år. Det er den, vi er vokset op med. Det er den folk "vil ha'" - men alligevel er fordelingen af de af vores skattekroner der går til musik massivt til fordel for den klassiske musik og det virker absolut urimeligt. Selvfølgelig skal den klassiske musik støttes. Selvfølgelig er der også store driftsomkostninger forbundet hermed. Men at have 7 klassiske orkestre og 0 som seriøst samarbejder med den rytmiske del af musikverdenen, er faktisk en skandale set med demokratiske øjne.


Julie Eskær, Koncertmester DRUO (via Facebook)

Jeg er chokeret og ødelagt. Det er en kold og kynisk beslutning at lukke DR Underholdnings Orkesteret ned med 3 måneders varsel! 3 måneders varsel!!!!!, ingen rysten på hånden. Det er som at smide en diamant ud. Vi har i de sidste mange år haft utroligt succes både med vores populær- koncerter og klassiske koncerter. Vi har det største publikum i Danmark, med størst variation. Vi har den ultimative bedste chefdirigent Adam Fisher. Vi har fået internationale priser for vores indspilninger af samtlige Mozart Symfonier. Det har taget 75 år at bygge orkesteret op, og tager 3 måneder at lukke alle de skønne musikoplevelser ned. Jeg græder mine tårer, men græder også for alt det publikum ville have oplevet i fremtiden og som nu ikke kommer til at opleves.


Jesper Grove Jørgensen, Formand; Dansk Kapelmesterforening (via Facebook)

"At DR har valgt at nedlægge Underholdningsorkestret er intet mindre end en katastrofe for den levende musik i Danmark. Underholdningsorkestret har gennem de senere år markeret sig som det mest innovative af vores orkestre når det gælder om at bygge bro mellem det klassiske koncertformat og populær- musikken. Det er lykkedes orkestret at imødekomme et ungt publikum og samtidig bevare det store brede publikum på forbilledlig vis. At orkestret derudover har formået at udvikle sig til et internationalt berømmet Mozart-orkester sammen med deres dirigent Adam Fischer er ikke mindre beundringsværdigt.
At DR vælger at nedlægge et så stort aktiv i det danske musikliv er ganske simpel uforståeligt, at tro at andre ensembler vil kunne overtage Underholdningsorkestrets nicheproduktioner forekommer naivt, nedlæggelsen vil uden tvivl efterlade et stort hul ikke bare i DR’s levende musikdækning men i hele det danske musikliv.
Dansk kapelmesterforening betragter dette som et attentat mod den levende musik til fordel for en ”omstilling til de nye medier” som DR udtrykker det.
Kære DR: der må findes talrige andre måder at finde besparelser på end at nedlægge et af Danmarks mest professionelle og nytænkende orkestre. Det må være en ”ommer”s

6 comments:

Noah Larsen said...

We at Best Outsource Image Retouching Services, all our editors are professionally trained and they come with experience & expertise in their field.
Photo Restoration Services

oakleyses said...

jordan pas cher, polo ralph lauren outlet online, ugg boots, burberry pas cher, prada outlet, chanel handbags, prada handbags, oakley sunglasses, christian louboutin shoes, nike air max, air max, ray ban sunglasses, gucci handbags, christian louboutin, polo outlet, michael kors pas cher, oakley sunglasses wholesale, kate spade outlet, nike free, nike air max, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, louis vuitton, longchamp outlet, christian louboutin uk, oakley sunglasses, nike free run, louis vuitton outlet, christian louboutin outlet, ugg boots, louis vuitton, longchamp outlet, nike outlet, jordan shoes, longchamp pas cher, polo ralph lauren, uggs on sale, louis vuitton outlet, louboutin pas cher, tiffany and co, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, nike roshe, cheap oakley sunglasses, tory burch outlet, longchamp outlet, ray ban sunglasses, replica watches, replica watches

oakleyses said...

polo lacoste, ray ban uk, lululemon canada, sac vanessa bruno, michael kors outlet, north face uk, kate spade, michael kors outlet online, uggs outlet, uggs outlet, replica handbags, nike air max, oakley pas cher, sac hermes, abercrombie and fitch uk, hollister uk, nike air max uk, true religion outlet, nike free uk, michael kors outlet, michael kors, nike roshe run uk, michael kors outlet online, nike air force, guess pas cher, michael kors, converse pas cher, timberland pas cher, burberry handbags, mulberry uk, nike tn, north face, coach purses, nike blazer pas cher, true religion outlet, coach outlet store online, vans pas cher, true religion outlet, hollister pas cher, hogan outlet, burberry outlet, michael kors outlet online, true religion jeans, new balance, michael kors outlet online, michael kors outlet, ralph lauren uk, nike air max uk

oakleyses said...

chi flat iron, hollister, reebok outlet, lululemon, converse outlet, p90x workout, babyliss, hollister clothing, hermes belt, hollister, converse, nike trainers uk, nfl jerseys, ghd hair, herve leger, mcm handbags, baseball bats, iphone cases, mont blanc pens, north face outlet, jimmy choo outlet, instyler, louboutin, ralph lauren, wedding dresses, bottega veneta, new balance shoes, longchamp uk, nike roshe run, soccer shoes, nike air max, valentino shoes, abercrombie and fitch, mac cosmetics, gucci, vans, nike huaraches, timberland boots, insanity workout, vans outlet, beats by dre, oakley, ray ban, north face outlet, giuseppe zanotti outlet, asics running shoes, ferragamo shoes, nike air max, celine handbags, soccer jerseys

oakleyses said...

canada goose outlet, louis vuitton, wedding dresses, pandora uk, louis vuitton, louis vuitton, thomas sabo, replica watches, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, links of london, pandora jewelry, marc jacobs, coach outlet, karen millen uk, supra shoes, barbour uk, montre pas cher, moncler outlet, pandora charms, swarovski crystal, moncler uk, ugg,uggs,uggs canada, barbour, canada goose, canada goose outlet, canada goose, canada goose outlet, swarovski, ugg, canada goose, pandora jewelry, moncler, canada goose jackets, louis vuitton, doudoune moncler, ugg pas cher, moncler, juicy couture outlet, toms shoes, ugg uk, louis vuitton, canada goose uk, lancel, juicy couture outlet, moncler outlet, hollister, moncler

Mie Helal said...

I truly like your technique of writing a blog
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-9.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-8.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-7.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-6.html

If you could magically create your dream conductor, but he/she could only posess one quality, he/she should preferably be...